Belgisch dagblad

Xaviera Hollander is nog altijd happy: “Kom maar bij me slapen”

Pssst. U kan bij Xaviera Hollander gaan slapen. Echt waar. De ex-prostituee en auteur van de bestseller The happy hooker, runt een B&B in haar huis in Amsterdam. “Ik ben er altijd beschikbaar voor een praatje met de klanten”, zegt ze “tenzij ik aan het schrijven ben. Het manuscript van mijn nieuwste boek is klaar. Er staat zelfs een onthullend hoofdstuk over Vlaanderen in.”

Paul Demeyer

Verrassend. Het is Xaviera Hollander (76) zelf die opneemt wanneer we de Happy House bed&breakfast opbellen. Normaal is de B&B goed beklant,vaak met gasten van het RAI-congrescentrum om de hoek. Nu is het kalm. Corona hé. Dat geeft Xaviera Hollander nog wat meer tijd om te schrijven. “Ik ben net klaar met De gelauwerde paradijsvogel, het eerste deel van mijn nieuwe biografie Wall Talk. Misschien kan u me aan een leuke Vlaamse uitgever helpen. Er staat trouwens een Belgisch hoofdstuk in het boek.”

Hypocriete Vlamingen

Een half uur later valt Lezing Lion’s Club met Jack - in België, december 1987, het elfde hoofdstuk van de nieuwe biografie, in onze mailbox. Xaviera beschrijft in haar vlotte stijl de Vlaamse hypocrisie. Ze vertelt hoe ze tijdens die lezing de zaal vroeg wie van de mannen een scheve schaats reed en welke vrouwen er een minnaar op na hielden. Niemand stak de hand op. Maar toen Xaviera tijdens de pauze haar neus ging poederen in de toiletten, kwam de Vlaamse dames wel biechten. Eentje vertelde over de 15 jaar jongere bloemist uit Gent, die ze tweemaal per week zag. En nadien aan de toog kwamen de mannen over hun minnaressen vertellen.

“Die hypocrisie is geen Belgische exclusiviteit” zegt Xaviera Hollander “ik zag het onlangs ook bij een Italiaanse man. Die had hier een kamer geboekt voor hem en zijn vrouw en een tweede voor de twee tienerzonen. In de kamers hangt mooie erotische kunst. Blijkbaar nam de Italiaanse dame daar toch aanstoot aan want ze stonden bijna direct weer beneden met de melding dat ze elders wel overnachting zouden zoeken. Okay. Maar twee weken later boekte die Italiaanse man toch weer een kamer. Deze keer voor hem en zijn maîtresse.”

Bijna zo veel als Fifty shades of grey

Die B&B aan de Amsterdamse Goudkust, een buurt met chique villa’s, kocht Xaviera Hollander met de opbrengst van haar eerste boek The happy hooker uit 1971. Daarvan zijn 14 miljoen exemplaren verkocht. Om dat even in perspectief te plaatsen: volgens CNN Business was het eerste deel van de Fifty shades of grey-trilogie het best verkochte boek van vorig decennium met 15 miljoen exemplaren. Xaviera’s eersteling zit daar vlak onder. Ook in Vlaanderen was The happy hooker een immens succes. Al was het niet altijd evident het boek te vinden. Nogal wat West-Vlaamse bibliotheken weerden het uit hun aanbod.

In The happy hooker vertelde Xaviera Hollander (echte naam Vera de Vries) over haar eerste levensjaren in het Japanese concentratiekamp in Indonesië. Na hun bevrijding verhuisde het gezin naar Nederlands waar Xaviera een secretaressediploma haalde, waarna ze via een liefdesrelatie in New York belandde als secretaresse van de Nederlandse consul. De relatie sprong af, Xaviera bleef secretaresse maar ging bijklussen als prostituee. “Ik ben verzot op seks, dus waarom zou ik er niet aan verdienen?” schreef ze. Later runde ze in New York haar eigen bordeel, waar onder andere Frank Sinatra langskwam. Toen het bordeel betrokken raakte in een onderzoek naar corruptie bij de politie, trok Hollander weg. Eerst naar Canada, dan Spanje en uiteindelijk keerde ze terug naar Nederland.

Gelukkig getrouwd

Xaviera Hollander vond zichzelf opnieuw uit. Ze was 30 jaar columniste voor het blootblad Penthouse en werd producente van theater- en muziekvoorstellingen. Onder andere met de Vlaamse Micheline Van Hautem. Veel voorstellingen speelden in Groot-Brittannië. Dan logeerden ze vaak in een B&B. Vandaar dus het idee het zelf ook te gaan doen. Niet dat Xaviera gezelschap zoekt tegen de eenzaamheid. Ze is ondertussen tien jaar gelukkig getrouwd met Philip de Haan. “Tien jaar jonger dan mij”, jubelt ze. “en een voortreffelijke kok. Hij is mijn happy cooker. We hebben samen een flink stuk van de wereld afgereisd en zijn overal lekker gaan eten.”

Meisje van plezier

Vandaag is het reizen iets minder. Xaviera Hiollander heeft last van sciatica, een uitstralende pijn vanuit de rug naar de benen. Het maakt dat ze vaker in haar B&B is. ’s Avonds schrijft ze of kijkt ze tv. Dan valt ze soms op de Nederlandse serie Meisje van plezier, dat in Vlaanderen op 5 loopt. Xaviera is niet helemaal overtuigd van de serie. “Het lijkt weer alsof al die meisjes het constant tegen hun zin doen. Terwijl een prostituee ook kan genieten van seks met een klant. Happy hookers, ze bestaan echt. Dus als u nog zou vragen of ik spijt heb van wat ik deed? Neen. Al zou ik mijn dochter of kleindochter nu toch eerder een rijke minnaar aanraden. Maar ik ben kinderloos en ook daarvan heb ik geen spijt, zeker wanneer ik lees hoeveel ellende en geweld de corona-ophokplicht in gezinnen aanricht.” B&B Happy House, Stadionweg 17 Amsterdam, reserveren: +310- 20. 673.39.34.

Stadionweg 17, Amsterdam, Noord Holland - 1077RV, The Netherlands